Carla Bogaards - Docentschap

Wat behoort tot mijn werkterrein? Columns , proza en poëzie, journalistiek schrijven, enzovoort. Voor wie kan ik iets betekenen? Iedereen die een stuk of een boek wil schrijven. Nuttig en onontkoombaar dat je een redacteur/schrijfcoach inschakelt als je een boek gaat schrijven; uitgeverijen eisen behoorlijk afgerond, prima geschreven manuscript. Zelfs bij elke andere vorm van publiceren moet het foutloos zijn.


Als (vak)docent schrijven (poëzie/proza):
* de Schrijversvakschool Amsterdam (HBO opleiding)
* de School der Poëzie, voor welke zij ook in jury’s plaatsnam en presentaties deed
* Script en Script+, waarvoor zij leesrapporten maakt, Script is onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam
* Hogeschool voor de kunst Post St. Joost als gastdocent
* Workshops bij onder meer op scholen en in gevangenissen.

Nee, aanleg is niet genoeg dat geldt voor elk vak.Ik ging te rade bij de bekende dichteres Ankie Pijpers. Ze schreef samen met coauteur Kathinka van Dorp, het standaardwerk "Lees het nog eens". ( coaching, lesgeven.) Verder was A. P. mijn redacteur bij mijn eerste dichtbundel, De reigers van Amsterdam. Op die manier kon ik ook het vak in de praktijk van haar afkijken. Ze vroeg altijd:’Waarom heb je dat opgeschreven?’ Ik moest het kunnen beargumenteren. Dat doe ik ook met mijn studenten,( zo noem ik de mensen met die ik werk) Het “waarom” is soms confronterend, want met een, “gewoon” of “zomaar”, neem ik geen genoegen. Dat moet je natuurlijk zelf ook willen!

Mijn eigen, unieke methode die ik ontwikkelde , voor particulier, scholen, bedrijven etc.,blijkt succesvol te zijn.
Een greep uit met wie ik zoal aan de slag ben geweest: Poëzie- en proza workshops, trainingen en voordrachten op scholen, van LBO tot HBO, beroepsopleidingen van ROC, Pabo etc., t/m Theologisch Seminarium Hydepark Doorn, Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, Kunstopleiding Antwerpen, LOI, de Kunstbende.
Meerdaagse projecten met oudere, ( dichten en filmen) hoog opgeleide, vluchtelingen ( Irak, Afghanistan)in opdracht van de B.M.P. (Bevordering Maatschappelijke Participatie) te Amsterdam.
Beursanalisten van SCE trainde ik op het gebied van uitgaande stukken schrijven, interviews uitwerken (het lezen van teksten, structuur, hoofd en bijzaken, samenhang. Al deze regels gelden overigens voor een ieder (in alle beroepen) die zich bezighoudt met taal.
Op verzoek van de Amsterdamse Vriendendiensten deed ik een langlopend dichtproject met cliënten en hun maatjes, dit resulteerde in de uitgave van een dichtbundel, mede mogelijk gemaakt door Fortis Bank, die het project sponsorde.

De in’s en out’s van schrijven
Psychologie
Groei van de karakters
Conflict in het verhaal
Logica
De juiste metaforen
Dialoog
Plot
Progressie
Zin A en zin B
Plus de rest die ik hier niet noem.

Nee, je leert het niet uit een boekje, je leert het in de praktijk, Spelenderwijs zou ik zeggen, en het maakt je gelukkig.